Vrni se nazaj
cemazev pesto_01A_small

ČEMAŽEV PESTO

Barbara Kokelj
Čas priprave 30 minut
Skupni čas 30 minut
Obrok Vegan
Kuhinja Vegansko
Porcije 3 mali kozarci

Sestavine
  

  • 100 g čemaževih lističev
  • 70 g g mandljev
  • 2 dcl olivnega olja ekstra deviško
  • 1 bio limona
  • 4 jušne žlice kaper
  • 4 jušne žlice kvasnih kosmičev
  • sol / poper

Navodila
 

  • Čemaževe lističe dobro operemo in odcedimo oz. posušimo ali popivnamo v papirnati brisački.
    Mandlje blago opečemo v suhi ponvi ali vpečici, ogreti na 180 stopinj. Da se posušijo in dobijo intenzivnejši okus. Ohladimo.
    Limonovo lupinico drobno naribamo, limono pa ožamemo, sok pa precedimo. Uporabi najprej 2 jušni žlici limoninega soka, če želiš, lahko še dodaš dodatni 2 žlici. A raje začnimo z manj. Dodamo lahko vedno. Ohlajene mandlje zmiksamo v blenderju ali močnejšem multipraktiku. Dodamo vse druge sestavine, razen olja in soli. Vse skupaj zmiksamo do želene teksture, bolj fino ali bolj grobo.
    Med počasnim miksanjem postopoma prilijemo olje. Omako nazadnje posolimo po okusu. Ker so v njej kapre in kvasni kosmiči, sol dodamo na zadnje po okusu,
    Pesto je nared. Predenemo v čist kozarček za vlaganje. Po vrhu nalijemo oljčno olje, da prekrije zmes.

Opomba

Pesto je lepa popestritev, pri dodatkih pri kuhanju. Najsi bodo to rižote, ajdovke, dodatek k testeninam.
Prijeten dodan okus k vsaki slani jedi.
Ključne besede vegansko