Vrni se nazaj

Jabolko ali hruška

Barbara Kokelj
Pečena jabolka ali hruška, cimet, klinčki, kardamom, ... čas zime in praznikov.
Za zajtrk ali sladico, še vroče iz pečice.
Čas priprave 15 minut
Čas kuhanja 30 minut
Skupni čas 45 minut
Obrok Zajtrk
Kuhinja Vegansko
Porcije 2

Sestavine
  

Pečeno JABOLKO s suhimi marelicami

  • 1 večje jabolko
  • 2 jušni žlici ovsenih brezglutenskih kosmičev
  • 1 dcl rastlinskega mleka
  • pikico soli
  • 3 narezane suhe marelice
  • 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/4 čajne žličke mletega cimeta
  • 1 jušno žlico agava sirupa
  • 1 čajne žličke nastrgane lupinice limone
  • 1 čajna žlička arašidovega masla
  • 1 jušna žlica mletih lanenih semen

Pečena HRUŠKA s suhimi slivami

  • 1 večja zrela hruška
  • 2 jušni žlici ajdovih kosmičev
  • 1 dcl rastlinskega mleka
  • pikico soli
  • 3 narezane suhe slive
  • 1/4 čajne žličke mletega kardamoma
  • 1/4 čajne žličke mletega ingverja
  • 1 jušno žlico agava sirupa
  • 1 čajne žličke nastrgane lupinice pomaranče
  • 1 čajna žlička mandljevega masla
  • 1 jušna žlica mletih lanenih semen

Navodila
 

  • PEČENO JABOLKO:
    Brezglutenske ovsene kosmiče, prelij z rastlinskim mlekom, dodaj pikico soli, lanena semena, suhe marelice, klinčke in cimet. Kuhaj, da se kosmiči lepo razpustijo in nastane gostljata zmes. Če kosmiči popijejo vso tekočino, prilij še malo mleka ali vode. Vmešaj agava sirup in nastrgano lupinico limone. Na koncu vmešaj arašidovo maslo. Jabolko zareži in odstrani predel kjer so peške. Nadevaj s skuhanimi kosmiči. V pečici peci 1/2 ure na 180 stopinj.
  • PEČENA HRUŠKA:
    Ajdove kosmiče, prelij z rastlinskim mlekom, dodaj pikico soli, lanena semena, suhe slive, mleti ingver in kardamom. Kuhaj, da se kosmiči lepo razpustijo in nastane gostljata zmes. Če kosmiči popijejo vso tekočino, prilij še malo mleka ali vode. Vmešaj agava sirup in nastrgano lupinico pomaranče. Na koncu vmešaj mandljevo maslo. Srednje veliko sočno hruško zareži po dolžini in z žlico izdolbi meso hruške. Peške odstrani, ostalo meso pa vmešaj h kosmičev. Nadevaj s skuhanimi kosmiči. Pokrij z drugo polovico hruške. V pečici peci 1/2 ure na 180 stopinj.
  • Postrezi z žlico kokosovega jogurta, ki mu primešaj malo tekoče vanilije, palčko cimeta in nastrgano lupino neškropljene pomaranče.

Opomba

Naj bo jabolko ali hruška, vsak sadež doda eno svojo noto okusa v povezavi s kosmiči.
Najboljša so še topla direktno iz pečice, seveda če ti ostane kakšna porcija, je super obrok ali sladica tudi hladna.
2 dni nas lahko počaka v hladilniku.
Ključne besede slovenska kuhinja