
Veganski priročnik za tradicionalne kuharje
- 100 veganskih receptov
- brez glutena
- brez sladkorja
- brez mleka
KDO SEM
Sem žena, mati (dveh odraslih fantov) in ženska, ki se s prebavnimi težavami sooča že vrsto let. Prav te so privedle do tega, da sem že pred časom morala svojo klasično prehrano zaradi intolerance preusmeriti v vegansko kuhinjo brez glutena in laktoze.
Začelo se je povsem nepričakovano, z diagnozo, ki me je sprva precej prizadela, saj sem bila skoraj čez noč prisiljena v zelo stroge prehranske omejitve, kar je privedlo do tega, da sem bila v veliki dilemi,
KAJ SPLOH LAHKO JEM?

Poleg samospraševanja, zakaj se je to zgodilo ravno meni, me je vznemirjala tudi misel, kako se bom lahko odrekla jedem, ki so mi bile okusne in privlačne že od rane mladosti …
A je šlo, najprej s sprejetjem dejstva, da samopomilovanje ne vodi nikamor in potem, da pač sprejmemo, kar nam je dano ter da iz tega potegnemo največ, kar je mogoče.
In tako se je začela moja pot v neznano, ki je zdaj moja najljubša stalnica, saj me veganski okusi zadovoljujejo v vseh vidikih. Zato na jedi, ki jih ne smem več uživati, niti ne pomislim, pa čeprav je za večino obrok brez mesa, bele pšenične moke, belega sladkorja in mlečnih izdelkov nepojmljiv.
Okusi, ki so zdaj del moje prehrane, se tako meni kot vsem, ki jim pripravljam veganske obroke po svojih receptih, zelo dobri, celo odlični, kar pritrjuje temu, da je veganska prehrana ne samo polna dobrih vitaminov, beljakovin in ogljikovih hidratov, temveč tudi (pre)polna dobrih okusov.
Ko zdaj pogledam v preteklost, se mi zdi, da sem z diagnozo pravzaprav dobila DARILO.
Ozdravela sem, dobila življenjsko energijo, obenem pa me je življenje obogatilo z novimi kulinaričnimi izkušnjami, drugačnimi okusi, raziskovanjem in kombinacijami. Moji veganski obroki so po mnenju širokega kroga preizkuševalcev teh jedi še boljši, predvsem pa drugačni od klasičnih, saj gre za povsem novo dimenzijo okusov in videza.
Ker opažam, da tudi v veganskih restavracijah po pravilu ne strežejo jedi brez bele moke, menim, da bodo tudi moji recepti dobrodošli za oblikovanje novih ponudb, saj se bodo upoštevali kot dodatek klasični kuhinji, kjer je ponudba vegetarijanskih in veganskih jedi zelo siromašna in neizvirna. Znano je, da se krog veganov in vegetarijancev iz različnih razlogov zelo širi. Prav zaradi tega menim, da bo ta knjiga odličen spremljevalec za vse.
Barbara
NAJNOVEJŠI RECEPTI
Prilagam nekaj receptov iz knjige, pa tudi iz mojega širšega nabora veganskih jedi.