AJDOVA KAŠA z MATCHO
Porcijske sladice v kozarčku so primerne za sadkanje ob praznikih, na piknikih ali pa kot malo obdarovanje za posameznika. Sladica ostane na mestu, ko jo odnesemo od doma, pa vse do cilja. Ne razpade, saj je ujeta v kozarec. Posameznika preseneti z izgledom in okusom.
Sestavine
1 plast – sestavine:
- 1 skodelica neoluščene ajdove kaše Mlinarstvo Kolenko
- kokosova voda (iz pločevinke kar ostane)
- 1 skodelica ovsenega mleka (ali drugo rastlinsko mleko)
- 1/2 skodelice vode
- ščep soli
- 2 čž mletega cimeta
- 3 JŽ kokosovega sladkorja
- 3 JŽ nesladkanega kakava
- 1 skodelica mandljeve pulpe* (ki ti je ostala od izdelave mandljevega mleka)
2 plast – sestavine:
- 1 večja pločevinka kokosovega mleka (polnomastno 70%)
- 1 paket tofuja**
- 1 čž Matcha mletega čaja (priporočam @preprostomacha, saj je okus in barva meni najboljša)
- 1 čž Agar Agar
- naribana lupinica 1 BIO limone
- 1 čž vanilij paste (ali 2 čž tekoče vanilijeve arome)
- 4 JŽ limoninega soka
- 4 JŽ javorjevega sirupa
Navodila
1 plast – priprava:
- Kašo skuhaj skupaj s kokosovo vodo, rastlinskim mlekom, vodo, soljo in sladkorjem. Naj rahlo vre 15min.
- Odcedi odvečno tekočino (ne zavrzi je, spravi ob strani, če jo boš še potreboval/a kasneje za redčenje). Vmešaj ostale sestavine.
- Razporedi v kozarčke za debelino prsta. Z žlico malo potlači, da zapolniš kotičke kozarčka.
- Ajdova kaša je razpade in daje oreščkast hrustljav okus.
2 plast – priprava:
- Pločevinko kokosovega mleka čez noč pustimo v hladilniku. Trši del kokosovega mleka predevamo v kozico in vmešamo Agar Agar. Na manjši temperaturi mešamo. Kokosovo mleko tik pred vretjem odstavimo iz štedilnika.. Malo ohladimo.
- V blender vlijemo ohlajeno mešanico in vse ostale sestavine iz sestavin za drugo plast. Zblendamo do gladkega. Po okusu še osladimo ali dodamo limonin sok. Svetlo zeleno kremo nadevamo na prvo plast.
- Pred serviranjem pustimo čez noč ali vsaj par ur, da se okusi povežejo in krema strdi. Pred serviranjem okrasimo s svežimi gozdnimi sadeži, lističem melise ali bazilike ter konopljinimi semeni.
Opomba
* Mandljevo pulpo lahko nadomestiš z mletimi mandlji in dodaj pretlačeno banano ali malo več rastlinskega mleka. Sestava plasti naj bo gostljata.
** Priporočam svilnati tofu, a če ga ne dobiš, je tudi navadni tofu zelo vredu. V tem primeru bo mogoče potrebno dodati več limoninega soka. Sprobaj, okus mora biti nežen.
Dodaj odgovor