KVINOJINI POLPETI z BUČNO OMAKO
Jedilnik za sindrom razdražljivega črevesja ali FODMAP se zdi na začetku zelo siromašen, ne veš kje začeti in kaj kombinirati. Z recepti ti želim pokazati, da jedi niso dolgočasne, temveč so zelo okusne. Navdušijo tudi vsejedca.Polpeti, ki so okusni topli z bučno kremno omako ali pa hladni za malico naslednji dan v sendviču ali z skledo solate.
Sestavine
ZA KVINOJINE POLPETE
- 1 skod. skuhane kvinoje
- 1/2 korenja (naribanega)
- šopek peteršilja (nasekljanega)
- 2 skod. mlade špinače (poparjene)
- 1/4 rumene paprike (narezane na malo 0,5 0,5 cm)
- 1/4 stebla stebelne zelene (narezane na rezine)
- 1 čž Garam masale (začimbe)
- 1 čž Timijan & limonska trava (začimbe)
- 1/4 čž soli + poper po okusu
- 2 JŽ mletih lanenih semen
- 1/2 čž psyliuma (ind. trpotca)
- 3 JŽ brezglutenske moke (npr. prosene, ajdove)
- 1 JŽ sezama
- 1 JŽ kvasnih kosmičev
- 2 JŽ oljčnega olja
ZA BUČNO OMAKO
- 1 JŽ oljčnega olja
- 1 zelena večja bučka (narezane na 1/4 in na tanke lističe)
- šopek peteršilja (nasekljanega)
- 1/4 čž soli + poper po okusu
- 1 čž listov koriandra (začimba)
- 2 JŽ limoninega soka
- 2 JŽ kokosovega mleka
- 2 JŽ kvasnih kosmičev
Navodila
POLPETKI
- Špinačo popari, zelenjavo nareži in nasekljaj. Vse sestavine zamešaj ročno ali v multipraktiku. oblikuj v polpetke velikosti 5 cm in jih raporedi po pekaču na peki papirju ali na podstavek Air Frayerja.Peci jih 15 minut na 200 stopinj.
BUČNA OMAKA
- Bučko nareži in na oljčnem olju popraži za 5 minut, dodaj sol, poper in začimbe ter peteršilj. nekaj ga še prihrani za serviranje. Vmešaj kokosovo mleko in malo vodo. Na manjšem ognju naj brbota še 10 minut. Zadnjo minuto vmešaj še kvasne kosmiče in limonin sok. Če voda izhlapi, dolij še malo vode.
- Polpete serviramo z pečeno masleno bučo in kromirjem ter zeleo solato zabeljeno z limonem sokom, bučnim in oljčnim oljem
Opomba
Želiš, da so polpeti spanirani?
Pripravi si 2 globoka krožnika.
V enega vsuj brezglutensko moko, v drug krožnik pa zamešaj zmes iz 2 JŽ krompirjevega škroba ali tapioka moke, dodaj vodo in ščep kurkume.
Dodaj odgovor