
IRKA
Jed je primerja tudi za FODMAP jedilnik.Vrsta kaše izvira ravno iz Irske, zato sem jed poimenovala po izvoru, po njej – IRKA.Kaša je polnega okusa, ki pa jo pridelujejo tudi v Sloveniji – v Mlinarstvo Kolenko (@mlinkolenko).Tako se mi je porodila ideja, da jo vključim tudi v glavno jed, saj se njena bogata tekstura in okus odlično dopolnita.Jed lahko pripravimo ob posebnih priložnostih, saj kaša še ni tako poznana pri nas.
Sestavine
- 1 skodelice irske ovsene kaše od @mlinkolenko
- 3 skodelice vode (za kuhanje ireske kaše)
- ¼ čž soli in malo popra
- ¼ čž kurkume
- ¼ čž cimeta
- ¼ čž dimljene paprike
- ščep mletega čilija (ni obvezno)
- ½ čž limonske trave & timijan
- 1 JŽ kvasnih kosmičev
- 2 šopka nasekljane mlade čebule (samo zeleni del za FODMAP jedilnik)
- 12 kom cvetov brokolija
- 1 skodelice edameme (zamrznjen)
- 1 paket dimljenega tofuja
- 2 JŽ oljčnega olja
- 1 JŽ olje pomaranče (ali sestava: sok 1/2 pomaranče + 1 čž oljčnega olja)
- 1 kom rdeča paprika
- 1 kom korenja
- rezine buče maslenke (2kom na osebo)
- 1/2 skodelice pireja hokaido buče (ali maslenke )
Navodila
- Priprava pireja izbuče:Bučo maslenko prerežemo, spečemo na peki papirju v pečici približno 40 minut, da postane mehka. Po tem jo spasiramo in preložimo v silikonske modele, da se pire ohladi in zamrzne. Po 24 urah previdno odstranimo iz modelčkov ter shranimo v PVC vrečki v zamrzovalniku. Ta bučni pire je odlična osnova za različne jedi – lahko ga uporabimo kot dodatek k pecivu, rižotam, juham ali celo v smutijih.
- Priprava jedi:Irsko kašo prelijemo z vodo in jo solimo in popramo. Kuhamojo 20 minut, medtem pa vmešamo prej pripravljen pire buče ter začimbe – cimet,kurkumo in čili. Ko je kaša kuhana, jo pustimo ob strani, da nekoliko počiva.Kaša bo postala gostljata, na koncu pa vmešamo še 1 žlico kvasnih kosmičev zadodaten okus in hranilno vrednost.Mlado čebulo popražimo na 1 čž oljčnega olja približno 1minuto, da zadiši. Nato jo vmešamo v že kuhano irsko kašo in dobro premešamo.Brokoli in edamame kuhamo v slanem kropu 5 minut. Nato ju splaknemo pod hladno vodo, da ohranita svežo zeleno barvo. Začinimo s kombinacijo timijana, limonske trave in pomarančnega olja.Papriko, korenje, rezine buče in dimljen tofu pokapamo z oljem ter začinimo z dimljeno papriko in soljo. Pečemo v Air Fryerju 10 minut na 180 stopinj, da postanejo lepo hrustljavi. Lahko jih popečemo tudi v ponvi ali pečici(čas priprave se podaljša na 20min).
- Serviramo zdodatki jedem:Kalčki brokolija, ki dodajo dodatno pikantnost in Kalčki rdeče redkve za svežino.Potresemo z črnim ali belim sezamom.Jed lahko postrežemo na dva načina (kot sta je prikazani nasli v prilogi). Prav tako je okusna tudi hladna in je odlična kot malica za s seboj.
Opomba
Kalčki in sveže mikrozelenje = Mikrozelenje Šebenik (spletna trgovina: @mikrozelenje.sebenik)
Irska kaša = Mlinarstvo Kolenko (spletna trgovina: @mlinkolenko)
Dodaj odgovor