AJDOVKA Z RDEČO PESO
Ajdovka = zelenjavno sestavljena jed iz ajdove kaše.Dodala sem ji limonin okus in juho rdeče pese.
Sestavine
- 1 skodelica zelene – hladno luščene ajdove kaše* svetlejše barve
- 3 cm limonske trave** – nasekljane Zaradi specifičnega okusa, ki spominja na okus limone in hkrati doda poprast priokus ingverja
- 1/2 rdeče čebule
- 3 stroki česna
- 1 jušna žlica olivnega olja
- 1 rezina kremnega veganskega sira naredim ga sama, dobiš pa ga tudi v bolje založenih trgovinah
- 1 jušna žlica kvasnih kosmičev
- sol / poper dodaj po okusu
- pest svežega nasekljanega peteršilja
- 1 zajemalka juhe iz rdeče pese***
- 1/3 pora
- 0,3 dcl belega vina
- voda
Navodila
- Na olivnem olju popraži čebulo, da postekleni, v mešaj česen, da zadiši in nato še por in limonsko nasekljano travo. Popraži za minutko, stresi splaknjeno in odcejeno ajdovo kašo. Primešaj juho rdeče pese, zalij z vodo in vinom (razmerju 1 ajdove kaše : 2 vode/vino). Dodaj še vse ostale sestavine, razen kvasnih kosmičev, te dodaj zadnjo minuto kuhanja. Kuhaj še 10 min. Serviraj kot samostojno jed ali kot prilogo zelenjavnim poleptom, z skledo solate.
Opomba
*Luščena ajdova kaša je bolj polnega okusa in kompaktna. Lahko pa jo zamenjaš tudi z navadno temno ajdovo kašo, ta tudi po dajšem kuhanju razpade.
** Limonsko travo lahko zamenjaš z mleto (se dobi na www.zacimbe.si)
***Juho rdeče pese imam vedno pri roki, spravljeno v zamrzovalniku – v posodicah za led. Tako doda še dodaten kremast okus. Če juhe nima, zamenjaj z mleto rdečo peso (se dobi na www.zacimbe.si)
Če ti ajdovka ostane, jo lahko hraniš v hladilniku 3 dni.
Namig: ali jo recikiraš- predelaš v novo jed, npr. polpete.
Dodaj odgovor