BUČNA PITA
V jesenskem času je buč in jabolk dovolj, tako je nastala ta okusna sladka pita.
Sestavine
SESTAVINE ZA TESTO:
- 1 skodelica brezglutenske moke (predlagam gluteno.si)
- ½ skodelice prosene moke
- ½ skodelice mletih mandljev
- 1 JŽ sezama
- 1 JŽ mletih zlatih lanenih semen
- ščep soli
- 65 g kokosovega masla (naribanega)
- 2 JŽ eritritola (ali drugega sladila)
- 1 JŽ oljčnega olja
- ½ skodelice vode
NADEV 1:
- 3 večja jabolka
- 1 čž mletega cimeta
- 1/4 čž mešanice začimb za medenjake
- 1 JŽ eritritola (ali kokosov sladkor)
- 2 JŽ soka mandarine
NADEV 2:
- 1 paket svilnatega tofuja
- 2 skodelici pireja hokaido buče (ali maslenke)
- 5 JŽ eritritola
- 4 jž soka mandarine (ali sladke pomaranče)
- ščep kurkume
- ščep soli
- 1 čž tekoče vanilije arome
- ½ čž psyliuma
OSTALO:
- kokosovo olje za premaz pekača
- veganska stepena smetana (za dekoracijo)
- liofilizirano sadje (za dekoracijo)
- peki papir
- pekač večji ali več manjših – porcijskih
Navodila
PRIPRAVA TESTA:
- Zgneti testo. Pusti počiveti 30 minut. S prsti testo oblikuj v modelčkih, tudi po robu. Tako bo kasneje sadje in krema lepo ujeto v testu. Peci v predhodno ogreti pečici 15 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Priprava nadeva 1:
- Jabolka naribaj, pokapaj z mandarininim sokom, potresi s cimetom in sladkorjem, ter premešaj z vilico.
Priprava kreme:
- Vse sestavine zmešaj v blenderju. Dosladkaj po okusu in prilij še nekaj soka mandarine, za več svežega okusa. Premešaj.
Sestava pite:
- Ko je testo pečeno, dodaj sestavine NADEV 1 (glej zgoraj) in zaključi z NADEV 2 (tudi zgoraj) in dodatno peci še 30min.
- Ohlajeno pito dekoriraj s stepeno veganko smetano in liofiliziranem sadjem, na koncu pa postrezi še s skodelico čaja.
Opomba
Tako pripravljeno testo je primerno tako za slane kot za sladke nadeve – različne pite. Ena variacija recepta pa te čaka v prvi moji knjigi na str. 212).
Varianta: Če ti zmanjka testa, ostaneta ti pa še oba nadeva, ju v plasteh daš v keramične skodelice (za peko) ter spečeš. Tako dobiš porcijske sladičke, ki jih na koncu popestriš še z okusno domačo Granolo (recept zanjo je v moji prvi knjigi na str. 54).
Dodaj odgovor