
LAZANJA Z MALANCANI in TORTILIJAMI
Takšno jed sem pripravila na joga retreatu na Bolu, sedaj pa ga delim tu.
Sestavine
SESTAVINE ZA TRIKOTNIK TORTILIJE:
- 1 paket BFree tortilje s sladkim krompirjem
- 1/4 žličke mletega česna
- 1/4 žličke soli
- 1 jušna žlica oljčnega olja
SESTAVINE ZA LAZANJO:
- 1 večji jajčevec (velikosti cca 25 cm)
- 1/2 rdeče čebule
- 3 stroki česna
- 1 skodelica ajdove svetle kaše
- 2/3 skodleice Dal rumene leče
- 2 pločevinki pelatov
- 3 suhi paradižniki (ali 1 jušna žlica paradižnikovega koncentrata)
- 2 jušni žlici oljčnega olja
- 2 vejici svežega origana (ali 1 čžlička suhega)
- sol/poper
- instant polenta za posip (cca 1 jušna žlica)
- oljčnoolje za premaz (cca 1 dcl)
SESTAVINE ZA VEGANSKI BEŠAMEL:
- 1 skodelica indijskih oreščkov (prejnamočenih vsaj 2 uri)
- ¼ žlička soli
- poper (po okusu)
- 2 jušni žlici limoninega soka
- 1 žlička škroba ali tapioka moke
- 1 jušna žlica kvasnih kosmičev
- ¼ žlička suhe bazilike (ali 10 svežih listov)
Navodila
PRIPRAVA tortilij:
- Pečico predhodno segrejemo na 180°CKupček tortilj z ostrim nožem razrežemo na tretjine. Vzemite vsak del in ga nareži na trikotnike. Postavi v skledo in dodaj vse sestavine. Z rokami zmešaj sestavine tako, da so vsi kosi tortilje premazani in začinjeniPoloži na obložen pekač v eni plasti, postavi v segreto pečico za približno15 minut ob rednem obračanju ali dokler ne postanejo popečeni in hrustljavi.alitrikotnik – tortilije peči 5 minut v Air Frayerju na 200 stopinj.
PRIPRAVA bešamela:
- Vse sestavine zamešaj v blenderju do kremne teksture, če je pregosto, dodaj malo vode in ponovno zamešaj. Pusti ob strani.
PRIPRAVA lazanje:
- Kašo in Dal lečo skuhaj v ločenih posodah po navodilih proizvajalca.Čebulo nasekljaj in na oljčnem olju praži, da postekleni. Dodaj nasekljan česen, da zadiši, nato dodaj pelate. Posoli z ½ čajne žličke soli, popraj, dodaj origano in naj na manjšem ognju brbota vsaj 1/2 ure.Ko je paradižnikova omaha pripravljena, pusti ob strani. Če se pelati še niso razpustili, jih spasiraj v blenderju.Nato vmešaj zmes iz paradižnikove omake, skuhane leče in ajdove kaše, dodaj 1 jušno žlico kvasnih kosmičev. Pusti ob strani.
- Jajčevec nareži na tanke podolgovate rezine, debeline 2 mm (to bo nadomestilo testenine za lazanjo). Pekač premaži z oljčnim oljem. Posuj z malo instant surove polente.
- 1 plast: položi rezine malancanov, da se prekrivajo cca 5mm, nato premaži z oljčnim oljem, malo posoli in posuj z instant polento.
- 2 plast: zmes iz kaše + leče + paradižnikove omake.Plasti 1 in 2 ponovi vsaj 2x ali dokler je ne zmanjka. Na vrhu pusti še toliko prostora vsaj 1 cm, da preliješ z bešamel kremo.
- V pečici peci v prej ogreti pečici 35 min, na 180 stopinj.
- Serviranje:Ko je pečeno, naj na pultu počiva cca 10 minut, nato serviraj s pečenimi trikotnik tortilijami iz sladkega krompirja Bfree, ki so veganski in brezglutena.
Opomba
DOBER TEK. Več brezglutenskih kruhov, tortilij in drugih sestavin si oglej na www.gfc.si
Dodaj odgovor