ZLATI AJDOV ZDROB
Ajda je hranilno zelo bogato žito, ki deluje protivnetno. Zato ji povsem upravičeno pravijo tudi zlato živilo. Je okusen za jesenske – zimske dni.
Sestavine
AJDOV ZDROB:
- 2 jušni žlici ajdovega zdroba
- 1,5 dcl rastlinskega mleka najbolj nevtralnega in polnega okusa je ovseno mleko
- 1 jušna žlica eritritola ali drugo sladilo
- pest suhih brusnic
- 1/4 čajne žličke kurkume
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- ščep mletih klinčkov
- ščep soli
- lanena mešanica*
- čajna žlička mandjevega masla
LANENA MEŠANICA:
- 2 čajni žlički mletih lanenih semen priporočam zlata svetla semena
- 1/2 čajne žličke indijskega trpotca
- 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 3 kom suhih sliv
- 1 dcl rastlinskega mleka
SADNA KREMA:
- 1 sočen zrel kaki
- 1/2 banane
- ščep kardamoma
Navodila
- * Zvečer pripravi laneno mešanico z rastlinskim mlekom – recept tudi v knjigi 1.V skodelici premešaj vse sestavine in pusti čez noč v hladilniku, da se med seboj vse sestavine prepojijo.
- Jutranji recept:Mleko prelij v kozico in dodaj: ajdov zdrob, začimbe. Kuhaj na znižani temperaturi približno 5 minut. Medtem ves čas mešaj, da ne nastanejo grudice. Odstavi s štedilnika in vmešaj mandljevo maslo ter laneno mešanico.
- Sestavine za sadno kremo zblendaj. Postrezi z zblendano sadno kremo.
SERVIRANJE:
- ajdov gres nadevaj do 1/2 v skodelici, prelij s sadno kremo. Na vrhu dodaj kokosov jogurt, okrasi s suhimi brusnicami in dodaj ščep slovenske spiruline @eko.janez
Opomba
Zelo okusen topel obrok za hladna jutra, saj te pogreje s pomočjo začimbnic ali serviraj kot ohlajeno za popoldansko sladico.
Recept z dodano banano pa je zapisan v prvi knjigi na str. 36.
Dodaj odgovor