ČEMAŽEV PESTO
Sestavine
- 100 g čemaževih lističev
- 70 g g mandljev
- 2 dcl olivnega olja ekstra deviško
- 1 bio limona
- 4 jušne žlice kaper
- 4 jušne žlice kvasnih kosmičev
- sol / poper
Navodila
- Čemaževe lističe dobro operemo in odcedimo oz. posušimo ali popivnamo v papirnati brisački.Mandlje blago opečemo v suhi ponvi ali vpečici, ogreti na 180 stopinj. Da se posušijo in dobijo intenzivnejši okus. Ohladimo.Limonovo lupinico drobno naribamo, limono pa ožamemo, sok pa precedimo. Uporabi najprej 2 jušni žlici limoninega soka, če želiš, lahko še dodaš dodatni 2 žlici. A raje začnimo z manj. Dodamo lahko vedno. Ohlajene mandlje zmiksamo v blenderju ali močnejšem multipraktiku. Dodamo vse druge sestavine, razen olja in soli. Vse skupaj zmiksamo do želene teksture, bolj fino ali bolj grobo.Med počasnim miksanjem postopoma prilijemo olje. Omako nazadnje posolimo po okusu. Ker so v njej kapre in kvasni kosmiči, sol dodamo na zadnje po okusu, Pesto je nared. Predenemo v čist kozarček za vlaganje. Po vrhu nalijemo oljčno olje, da prekrije zmes.
Opomba
Pesto je lepa popestritev, pri dodatkih pri kuhanju. Najsi bodo to rižote, ajdovke, dodatek k testeninam.
Prijeten dodan okus k vsaki slani jedi.
Dodaj odgovor